Ikke bare kjøkken fra Strai
55 torridøler fikk et interessant innblikk i historien til Strai Trevarefabrikk på møtet onsdag 16. oktober 2013.
Ytre Strai 1927. Fotograf: Erling Tobiassen.
Tor Erling Tobiassen fortalte om hvordan bestefaren startet bedriften i 1929 etter opphold i Amerika, og han viste bilder av de mange produktene fabrikken har laget opp gjennom årene – alt fra skopussekrakk, gardintørkestativ og Tripp-Trapp-stolen til hyttemøbler, sove- og spisestuemøblement, og selvsagt kjøkken i alle fasonger.
Praktisk gardintørkestativ.
På 1930-tallet hadde de stor suksess med et strykebrettskap - en av nyhetene Tobiassen hadde med seg fra Amerika. I et brev anbefaler en frue i Grimstad på det varmeste dette praktiske møbelet og ber om å få tilsendt regning.
Et slikt strykebrettskap har vi fått til museet vårt i 2018.
Erling Tobiassen fikk dette brevet fra en fornøyd kunde i Grimstad.
I 1956 vant bedriften et anbud på ny innredning i Kredittbanken. Markens måtte stenges for trafikk da skranken ble fraktet til banklokalet på hjørnet av Rådhusgaten – den var nemlig 16 m lang!
Den 16 meter lange skranken i Kredittbanken i 1956. (Bildet er utlånt fra Nordea til boken
Oppskriften på et godt kjøkken - Strai Trevarefabrikk gjennom 75 år.)
Den første tida kjøpte de mye av materialene fra Byglandsfjord Dampsag og Høvleri, og disse ble fraktet på jernbanen. En kvittering fra Norges Statsbaner i 1931 viser fraktkostnader på 5 kroner og 70 øre.
Frakt av materiale: kr 5,70
Typisk kjøkken fra 1940-tallet.
Populært overskap fra 1950-tallet.
I de seinere årene er det kjøkkeninnredningene som dominerer. På Sørlandet har de levert kjøkken blant annet til Kardemomme by, Kilden og flere utbyggingsprosjekt. Strai Kjøkken AS eies og drives i dag av barnebarna til Erling Tobiassen; Reidar, Kåre og Tor Erling Tobiassen, og bedriften er den eneste heilnorskeide i sitt slag.
Flommen i september 1976 ble utnyttet salgsmessig. "Ro innom oss", var slagordet.
Foto: Peder Austrud, Mandal.
Erling Tobiassen startet på 16 kvadratmeter i 1929. I dag disponerer bedriften 8500 kvadratmeter til produksjon, lager, utstillinger og administrasjon, inklusiv butikken i Sørlandsparken. Og det er ikke lenger snekkerferdigheter som er det viktigste – nå må en kunne håndtere datastyrte roboter.
I pausen delte folk minner fra Strai. Martinius Stray mintes den store høyttaleren Erling Tobiassen hadde stående i vinduet om søndagene. Da kunne man høre radiogudstjenesten over store deler av bygda. Og den samme Erling spilte sag til andaktene han holdt, så det ble reine hawaiistemningen.
Martinius Stray i samtale med Tor Erling Tobiassen.
Harald O. Steen, 2013