Krigsminnet på Rypestøl
- Detaljer
- Skrevet av WebMaster
- Treff: 3555
Krigsminnet på Rypestøl
Kåre Rypestøl og Marit Rypestøl (kona til Ove) avduker minnetavla. Helt til høyre: Kåre Brøvig.
Søndag 23. april 1995 arrangerte Torridal Historielag, Torridal Idrettslag og Torridal menighet felles fredstrim fra Strai til Bergstøl og Rypestøl i anledning avdukingen av ei minnetavle over de som med fare for eget liv gjemte våpen og sabotasjemateriell her våren 1944.
Materiellet var kommet med flyslipp til Åseral og ble kjørt i knottsekker til Rypestøl. Kåre og Ove Rypestøl var modige menn som tok imot og lagret dette på Rypestøl gård. Kåre Rypestøl kjørte med hest og gjødselskjerre et lass med sabotasjemateriell og våpen for 24 mann inn til Helleren under Undalsheia. Kaptein Jens Ropstad og løytnant Arthur Fosse hadde kommet fra England for å lære opp folk til motstandskamp.
Her under Helleren var våpenlageret.
14. november 1944, etter kamper i Åseral, arrestasjoner og tortur, ble alle menn mellom 16 og 60 år på Ytre Strai, Langemyr og Rypestøl tatt som gisler og beordret av Gestapo til Rypestøl. Etter at gjemmestedet var påvist, ble de fraktet til Arkivet i Kristiansand. De ble løslatt samme kveld, bortsett fra grunneierne Kåre og Ove Rypestøl. De ble sittende i fangeskap til krigens slutt.
Kåre Brøvig taler på Bergstøl.
Kåre Brøvig talte på samlingen ved Bergstølhytta. Han var selv blant dem som ble arrestert. I talen fortalte han om en liten gutts usikkerhet i marsjen under tyske kommandorop fram til funnstedet og det påfølgende avhøret på Arkivet. Han avsluttet talen slik:
‒ Torridal Historielag har funnet det riktig å sette opp en minneplate i takknemlighet til de som er nevnt, og overfor alle de som gjorde en spesiell innsats for å skape fred og frihet. Den er også reist for å bringe informasjon til nye slekter om krigens gru.
La oss stadig lære å ta vare på fred og frihet!
Mange var samlet på Bergstøl 23. april 1995.
Teksten på minnetavla:
KRIGSMINNE
Ved Helleren på Rypestøl gård ble det i krigsåret 1944
lagret våpen og sabotasjemateriell som var kommet med
flyslipp til Åseral.
Kåre og Ove Rypestøl tok imot og lagret utstyret.
Kaptein Jens Ropstad og løytnant Arthur Fosse som var
kommet fra England, var her og lærte opp utvalgte folk.
Ropstad ble senere utnevnt til oberstløytnant og sjef for
Agder Heimevernsdistrikt.
Lageret ble funnet av tyskerne 14. nov. 1944, og menn på
Ytre Strai, Langemyr og Rypestøl ble tatt som gisler.
Ove og Kåre Rypestøl satt arrestert til krigens slutt i 1945.
(Se Oddernes bygdebok side 557.)
Tegning på minnetavla av Bjørn Aurebekk: Flydropp 1943-44.
Temahefter og andre publikasjoner
- Detaljer
- Skrevet av WebMaster
- Treff: 7187
Dette har vi gitt ut. Til salgs i historielaget for en billig penge,
unntatt kulturkartet over Auglandsbekken, det er gratis!
Temahefte nr. 1, 1995: Torridal blir til
Temahefte nr. 2, 1997: Folk og kulturminner i Torridal
Temahefte nr. 3, 1999: Torridal i forandring
Temahefte nr. 4, 2001: Torridal hjemme og ute
Temahefte nr. 5, 2009: Komper, knitring og kubikk. Minner fra Mosby av Knut Holt
Temahefte nr. 6, 2012: Hjemmestyrkene i Torridal 1945
Temahefte nr. 7, 2016: Vandringer langs Straisbekken. Utgitt med støtte fra Midt-Agder Friluftsråd. Du kan lese det her!
Temahefte nr. 8, 2020: Gamle spor. Bedrifter i Torridal
2002: Auglandsbekken ‒ Kulturkart. Utgitt med støtte fra Midt-Agder Friluftsråd og Kulturkontoret i Kristiansand
2003: Aase Strai: Hverdagstanker.
Samlet og tilrettelagt av Audun Leland og Inge Augland
Torridals-kalenderen med gamle bilder fra Torridal gir vi ut i november hvert år.
***********************
Temaheftet Gamle spor inneholder stoff om mer enn 90 virksomheter i Torridal fra jernalderen og fram til i dag, illustrert med en mengde interessante bilder.
Heftet har også et tillegg om Torridal Historielag gjennom 30 år.
Vi beklager feil i Gamle spor. På side 31 står det at Godtfred Mosby har drevet med pelsdyravl, dette stemmer ikke. Han har aldri drevet med pelsdyr.
************************************************************************************************************
– Gamle spor gir en finspisset innsikt i Torridals mangfoldige industri
Historielagets temahefte nr. 8 anmeldt av Knut Holt
Det tretti år gamle Torridal Historielag har gitt ut et nytt temahefte, det åttende i rekken. Emnet denne gangen er bedrifter i Torridal, gitt tittelen «Gamle spor».
Torridal Historielag har sanket opplysningene helt tilbake til 2003. De er ført smidig i pennen av pensjonert journalist Lars Hollerud. Hollerud tør være kjent for Fædrelandsvennens lesere, i tillegg er han født og oppvokst i Torridal, han har sågar innehatt formannsvervet der i en periode.
La det utjubles fortere enn elva renner: Heftet er blitt en delikat sak ‒ i stort format, med et luftig design, meget ryddig utført, på alle måter. Og både strukturmessig og fortellermessig er det dyktig utført. Det åpnes med at leseren får opplyst at bosetting i Torridal kan tid ‒ og stadfestet helt til omkring år 4500 før Kristus. Intet mindre!
«Gamle spor» vier omtale til den berømte Pottermakerlandsbyen på Augland, datert til romertiden, trolig 100 til 450 år etter Kristus. Heftet dveler også ved vannene og bekkenes betydning for opprettelsen av industrien, pluss elvas betydning for at produktene kunne fraktes videre ut.
Høie Fabrikker på Høie, som er en del av Mosby, vies stor plass i «Gamle spor», naturlig nok. Pluss Norgesplaster og Snøgg, som var vevd inn i eierskap med Høie Fabrikker. Behørig omtale blir også Kristiansand Skinngarveri til del, som i mange år holdt til like nedenfor Norgesplaster og Snøggs bygninger. Høie Fabrikker er i dag nedlagt, mens Norgesplaster og Snøgg er flyttet til Vennesla. Kristiansand Skinngarveri ble flyttet til Kongsgård utenfor Kristiansand, dens skjebne vet undertegnede ingenting om.
«Gamle spor» maler med bred pensel i sin omtale av andre små bedrifter og virksomheter, som skifabrikk, sykkelforretning, skomaker, skredder, frisør m.m. Pluss kolonialbutikkene, slakteren, kioskene, og ikke minst Knut Moseid Bakeri, en kjent og aktet institusjon, høyst aktiv den dag i dag. Og bygdehuset Torheims tidligere betydning poengteres bredt. Pluss den iboende dynamikk som fantes i kommunikasjonen og transporten, først med båt på Otra, senere og også samtidig, med jernbane og bil.
«Gamle spor» er en stor glede å lese. Den utvider ens kunnskaper og gir en mer finspisset innsikt i Torridals mangfoldige industri. Kildematerialet har vært stort, det er oppført nesten to sider med referanser. I tillegg til den pure gleden ved å lese heftet, må det i høy grad også anføres at det må jo ha en uvurderlig betydning som kunnskapskilde i skolen.
Vel blåst, Torridal Historielag!
KNUT HOLT
I vårt temahefte fra 2016, Vandringer langs Straisbekken, tar Kåre Brøvig oss med i et variert natur- og kulturlandskap, med skildringer av gårdsdrift og virksomheter som var avhengige av dette vassdraget. Heftet inneholder en interessant sagbrukshistorie og et detaljert kart over området. Forsida er tegnet av Bjørn Aurebekk. Bakerst i heftet forteller historielaget om restaureringa av Linebua. Heftet er utgitt med støtte av Midt-Agder Friluftsråd.
Se hele kartet i slutten av reportasjen fra den guida turen opp langs Auglandsbekken!
Stor aktivitet i Torridalsstova
- Detaljer
- Skrevet av WebMaster
- Treff: 5238
Etter at vi hadde skrevet under leiekontrakten med Kristiansand kommune før påske i 2017, var det snart full aktivitet i Torridalsstova. Alle museumsgjenstandene ble fraktet fra lager i Kuliveien og foreløpig plassert i tilbygget (femkanten). Kontoret ble malt og ferdig innredet - et lyst og trivelig kontor!
Ifølge kontrakten skal vi stå for alt vedlikehold både innvendig og utvendig, og de siste ukene før sommerferien var flere med på dugnad. Takrenner ble renska, et vindu og en del takstein skifta, og hele bygget ble spylt.
Kontoret er blitt lyst og trivelig. Fra v.: Svein Eriksen, Ivar Buås, Kari Mestad og Berit Omdal.
Les historien til Torridalsstova her!
Kjell Fossheim, Ivar Buås, Svein Eriksen og Arne Brøvig flytter de store tingene 25. april.
Kjell Fossheim og Arne Brøvig skifter ut takstein.
Svein Eriksen med siste strøk i den ene gangen.
ArneBrøvig, og Ragnhild Aurebekk klargjør for ny rute.
Tomas Lie kontrollerer.
Svein Eriksen i liften spyller taket.
Arne Brøvig vasker inngangspartiet på tilbygget.
Ernst Rolf Breistøl, Bjørn Ravnevand og Kjell Øystein Johannesen var blant de 13 som stilte på vaskedugnad 6. juni.
Reidar Omdal spyler baksida.